Sposób przygotowania:
Lody waniliowe z karmelem i słonecznikiem
Lody:
Do garnka wlać mleko i 200 ml słodkiej śmietany. Dodać nasiona z laski wanilii oraz wydrążoną laskę. Zagotować, wyciągnąć laskę wanilii.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem przez sitko do masy jajecznej, cały czas mieszając.
Całą masę przelać do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika przez około 5 minut, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Nie zwiększać mocy palnika, masa może się zwarzyć. Masę pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.
100 g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do chłodnej masy.
Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).
Sos karmelowy:
Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 4-6 minut w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze prze minutkę. Przelać do dzbanuszka.
Do garnka wlać mleko i 200 ml słodkiej śmietany. Dodać nasiona z laski wanilii oraz wydrążoną laskę. Zagotować, wyciągnąć laskę wanilii.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem przez sitko do masy jajecznej, cały czas mieszając.
Całą masę przelać do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika przez około 5 minut, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Nie zwiększać mocy palnika, masa może się zwarzyć. Masę pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.
100 g śmietany ubić na sztywno i wmieszać do chłodnej masy.
Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).
Sos karmelowy:
Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 4-6 minut w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze prze minutkę. Przelać do dzbanuszka.
SylaUla