silkdressdiet

silkdressdiet

Kucharz
[Przepisów: 3]

Sorbet z truskawek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo łatwy sposób na zrobienie sorbetu. Truskawki można zastąpić dowolnymi miękkimi owocami - jagodami, borówkami amerykańskimi, malinami czy czarnymi porzeczkami.

Sorbet z truskawek

Składniki:

Sorbet z truskawek

 

  • 1 kg truskawek
  • cukru (w zależności od tego, jak słodkie są truskawki czy inne owoce, z których robimy sorbet)
  • 2-3 łyżki alkoholu (wódka, brandy) - poprawia konsystencję

Sposób przygotowania:

Sorbet z truskawek
Truskawki miksujemy z cukrem w blenderze, pod koniec miksowania dodajemy alkohol, przekładamy masę owocową do plastikowego pojemnika, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki. Mieszamy co pół godziny, łącznie ok. 5-6 razy, żeby nie dopuścić do zamrożenia na bryłę. Tempo zamrażania zależy od temperatury zamrażarki, więc niezbędna jest pewna elastyczność. Jeżeli planujemy wydać sorbet nie w dniu robienia, tylko po pewnym czasie, należy go przed podaniem wyjąć z zamrażarki pół godziny wcześniej.