Sposób przygotowania:
Sorbetowe lody wiśniowe
Wiśnie drylujemy i sprawdzamy, by nie było żadnej pestki. Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 30 minut.
Po tym czasie gotujemy aż do rozpuszczenia cukru. Wiśnie miksujemy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumykiem dolewamy wiśnie. Bardzo rzadką masę przelewamy do pojemnika na lody i pozostawiamy do zamrożenia najlepiej na kilkanaście godzin.
Pamiętajmy by w międzyczasie je przemieszać, by zlikwidować kryształki lodu.
Po tym czasie gotujemy aż do rozpuszczenia cukru. Wiśnie miksujemy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie cienkim strumykiem dolewamy wiśnie. Bardzo rzadką masę przelewamy do pojemnika na lody i pozostawiamy do zamrożenia najlepiej na kilkanaście godzin.
Pamiętajmy by w międzyczasie je przemieszać, by zlikwidować kryształki lodu.
Magdalena88
Marika-
rzelkazag
no właśnie nie, bo ja bardziej jestem za lodami śmietankowymi, ale jak Mąż będzie grzeczny to pewnie go uraczę kolejnymi sorbetowymi :)
Pasje Jolki