Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sos anchios

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sos anchios: Jaja ugotować na twardo, ostudzić. Obrać, przekroić na pół i wyjąć

Sos anchios

Składniki:

Sos anchios

 

  • 150 g filetów anchios
  • 4 jaja
  • 100 ml oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • sok z jednej cytryny
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Sos anchios
Jaja ugotować na twardo, ostudzić. Obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Anchios i żółtka przetrzeć przez sito. Dodać musztardę i sok z cytryny, dokładnie utrzeć.Stopniowo wlewać oliwę. Cały czas ucierać, aż powstanie dość jednolita masa. Sos przyprawić pieprzem, cukrem i ostrożnie solą. Dodać szczypiorek, wymieszać. Sos anchios podawać do ryb, pieczonych mięs, sałatek z owocami morza.