darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Sos BBQ z whisky

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Amerykanie nie wyobrażają sobie grilla bez sosu BBQ. Ja też, ten przepis to absolutny hit na sezon grillowy:-)

Sos BBQ z whisky Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos BBQ z whisky

 

  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu worcester
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 szczypty płatków chilli
  • 40 ml whisky
  • olej

Sposób przygotowania:

Sos BBQ z whisky
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W małym garnku rozgrzać niedużą ilość oleju, wrzucić cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażać, w tym czasie zblendować pomidory. Kiedy cebula zmięknie, dodać pomidory. Gotować przez kilka minut, następnie dodać resztę składników. Gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut mieszając co jakiś czas. Przestudzić i podawać zimny. Sos świetnie smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Sos BBQ z whisky
Etap 1 cebulę i czosnek przesmażyć w garnku
Sos BBQ z whisky
Etap 2 dodać zblendowane pomidory z puszki
Sos BBQ z whisky
Etap 3 dodać dwie łyżki brązowego cukru i zamieszać
Sos BBQ z whisky
Etap 4 po dodaniu reszty składników gotować

Tagi:

sosy beza bezy