Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Udka BBQ pieczone, na purre z kalafiora

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

to był na prawdę bardzo pyszny obiad

Udka BBQ pieczone, na purre z kalafiora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka BBQ pieczone, na purre z kalafiora

 

  • UDKA BBQ - 2 udka kurczaka
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 6 łyżek sosu BBQ pikantnego
  • 2 łyżki sosu BBQ z miodem
  • 1 łyżeczka oleju

 

  • PURRE - 1/3 kalafiora
  • 2 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki drobno startego sera Szeneker
  • 3 łyżki śmietanki słodkiej, dodałam 30 %
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • do smaku: sól i cukier

Sposób przygotowania:

Udka BBQ pieczone, na purre z kalafiora
udka płukałam i osuszyłam - przecięłam każde na dwie części i nacięłam jeszcze kawałki ostrym nożem w kilku miejscach. Lekko je posoliłam i włożyłam do woreczka foliowego. Wlałam sos pikantny i wymieszałam żeby obtoczyć dokładnie mięso. Odłożyłam do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane kawałki kurczaka ułożyłam w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po ok. 20 minutach dolałam 1/2 szkl. gorącej wody. Piekłam dalej, jeszcze ok. 45 minut często polewając sosem. Przed końcem pieczenia posmarowałam mięso sosem miodowym i jeszcze chwilkę piekłam. Ponieważ sosy są z dodatkiem słodu i miody trzeba uważać żeby nie przypalić mięsa - gdyby się zanadto rumieniło można je przykryć folią aluminiową albo jakąś pokrywką. Kalafiora opłukałam i osączyłam. Podzieliłam na małe różyczki oddzielając łodygę. W garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam pokrojone drobno łodygi i wlałam 1/2 szkl. wody - dusiłam aż były prawie miękkie. Dorzuciłam różyczki i dusiłam do miękkości. W tym czasie płyn prawie odparował. Dodałam śmietankę, pieprz, starty ser, wymieszałam i rozgniotłam kalafiora tłuczkiem do ziemniaków. Można zmiksować na gładką masę, ale ja wolę jak kawałeczki są wyczuwalne. Doprawiłam do smaku solą i odrobiną cukru. Na koniec dosypałam koperek.Kurczaka podałam na poduszce z kalafiora z dodatkiem salsy.
Udka BBQ pieczone, na purre z kalafiora
udka umyłam i dobrze osuszyłam a następnie przecięłam każde na dwie części i ostrym nożem nacięłam w kilku miejscach
Udka BBQ pieczone, na purre z kalafiora
kawałki kurczaka zamarynowałam w sosie BBQ
Udka BBQ pieczone, na purre z kalafiora
rodrobionego kalafiora dusiłam na maśle - najpierw łodygę a potem dorzuciłam różyczki
Udka BBQ pieczone, na purre z kalafiora
rozgniotłam go tłuczkiem do mięsa - dodałam śmietankę, ser i doprawiłam do smaku