Sposób przygotowania:
Udka BBQ pieczone, na purre z kalafiora
udka płukałam i osuszyłam - przecięłam każde na dwie części i nacięłam jeszcze kawałki ostrym nożem w kilku miejscach. Lekko je posoliłam i włożyłam do woreczka foliowego. Wlałam sos pikantny i wymieszałam żeby obtoczyć dokładnie mięso. Odłożyłam do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane kawałki kurczaka ułożyłam w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po ok. 20 minutach dolałam 1/2 szkl. gorącej wody. Piekłam dalej, jeszcze ok. 45 minut często polewając sosem. Przed końcem pieczenia posmarowałam mięso sosem miodowym i jeszcze chwilkę piekłam. Ponieważ sosy są z dodatkiem słodu i miody trzeba uważać żeby nie przypalić mięsa - gdyby się zanadto rumieniło można je przykryć folią aluminiową albo jakąś pokrywką. Kalafiora opłukałam i osączyłam. Podzieliłam na małe różyczki oddzielając łodygę. W garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam pokrojone drobno łodygi i wlałam 1/2 szkl. wody - dusiłam aż były prawie miękkie. Dorzuciłam różyczki i dusiłam do miękkości. W tym czasie płyn prawie odparował. Dodałam śmietankę, pieprz, starty ser, wymieszałam i rozgniotłam kalafiora tłuczkiem do ziemniaków. Można zmiksować na gładką masę, ale ja wolę jak kawałeczki są wyczuwalne. Doprawiłam do smaku solą i odrobiną cukru. Na koniec dosypałam koperek.Kurczaka podałam na poduszce z kalafiora z dodatkiem salsy.
darmiona