lilalo

lilalo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Sos beszamelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeden z najwazniejszych sosow w kuchni.Bez niego lasagne to nie lasagne.

Sos beszamelowy

Składniki:

Sos beszamelowy

 

  • 2 lyzki masla
  • 2 lyzki maki
  • 1 kostka rosolowa
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 zoltko
  • galka muszkatolowa

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy
Maslo rozpuszczamy w rondelku na malym ogniu,dodajemy make. Zoltko roztrzepujemy w mleku a nastepnie zalewamy stopniowo mase w rondelku, dodajemy w miedzy czasie kostke rosolowa oraz galke muszkotolowa. Wazne jest ciagle mieszanie podczas robienia sosu. Oczywiscie moze on byc baza pod sosu chrzanowego, serowego itp. Dla mnie to jednak najwazniejszy sos do pieczeni warstwowych oraz do mojej ukochanej lasagne al forno.

Tagi:

mak