mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sos beszamelowy (Beszamel)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo często używa się go do polewania zapiekanek, makaronów

Sos beszamelowy (Beszamel) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos beszamelowy (Beszamel)

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy (Beszamel)
Na patelni rozgrzewam dwie łyżki masła. Do rozpuszczonego masła dodaję dwie łyżki mąki. Na niewielkim ogniu mieszam, aż mąka połączy się z masłem i nie będzie grudek.
Jak mąka z masłem się połączą to wlewam mleko (najlepiej letnie). Mieszając cały czas i trzymając na małym-średnim ogniu dodaję gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu, mieszam.
Zdejmuję z gazu jak będzie gładkie i w konsystencji kremowe.
Sos beszamelowy (Beszamel)
W rondelku roztapiam dwie łyżki masła, mieszam do rozpuszczenia
Sos beszamelowy (Beszamel)
Do roztopionego masła dodaję mąkę pszenną, mieszam dokładnie
Sos beszamelowy (Beszamel)
Na koniec wlewam mleko do rondla, mieszam i gotuję do zgęstnienia

Tagi:

beszamel