pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sos beszamelowy9

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

niezastąpiony przy robieniu lasagne sprawdzający się również w innych zapiekankach makaronowych

Sos beszamelowy9 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos beszamelowy9

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy9
W rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy do uzyskania złotej zasmażki. Następnie wlewamy mleko nieustannie mieszając. Gdy mleko połączy się z zasmażką wsypujemy sól, pieprz, cukier oraz gałkę muszkatołową. Ogień zmniejszam do minimalnego i gotujemy kilka dobrych minut, aż sos zgęstnieje. Idealny sos do polania gotowanych warzyw czy też mięs.
Sos beszamelowy9
Do rozpuszczonego masła dodajemy mąki