Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Sos burgundzki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na Sos burgundzki. Szalotki obrać i posiekać. Natkę, tymianek i listek laurowy zagotować z winem.

Sos burgundzki

Składniki:

Sos burgundzki

 

  • 2 gałązki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • listek laurowy
  • 2 cebule
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • czubata łyżka mąki
  • sproszkowana słodka papryka
  • 20 dag pieczarek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos burgundzki
Szalotki obrać i posiekać. Natkę, tymianek i listek laurowy zagotować z winem. Dodać cebulę, gotować 10 minut na wolnym ogniu bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje Masło roztopić na maleńkim ogniu na patelni, mieszając wsypać mąkę. Wlać przecedzone wino. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować na małym ogniu 15 minut. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plastry, dodać do sosu i gotować jeszcze 5 minut. Dla koloru warto dodać trochę keczupu.