Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Sos cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sosik na ciepło jako dodatek do dań mięsnych, makaronu, kaszy czy ryżu. Przygotowuje się go błyskawicznie.

Sos cebulowy

Składniki:

Sos cebulowy

 

  • 4 duże cebule
  • 0,5 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sos cebulowy

Przygotowanie cebuli:

Sos cebulowy
Cebulę należy posiekać w drobną kosteczkę

Cebulę posiekać w drobną kostkę.

Smażenie cebuli:

Sos cebulowy
Pokrojona drobno cebula w trakcie smażenia

Przesmażyć na rumiano, zalać bulionem, poddusić 5 minut na wolnym ogniu.

Przygotowanie zasmażki:

Sos cebulowy
Roztopione masło i mąkę należy energicznie mieszać

Na osobnej patelni roztopić masło, dodać mąkę, energicznie mieszać, aż całość się połączy.

Tak przygotowaną zasmażkę stopniowo dodawać do sosu, szybko mieszając, aby nie porobiły się grudki.

Całość zagotować i doprawić według uznania. Smacznego!


Tagi:

sos cebula