Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sos cebulowy biały

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sos, który jest niezastąpiony w każdej kuchni

Sos cebulowy biały

Składniki:

Sos cebulowy biały

 

  • 3 szt cebula,
  • 2 łyzki mąka,
  • 3 szkl bulion drobiowy,
  • 2 łyżki oliwa,
  • 1/2 szkl śmietanka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sos cebulowy biały
Pokrojoną cebulę ugotować w bulionie do miękkości, zmiksować. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, połączyć z sosem, zagotować. Dodać oliwę i śmietankę, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.