Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sos cebulowy wg Danuty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobry sos do mięsa wołowego.

Sos cebulowy wg Danuty

Składniki:

Sos cebulowy wg Danuty

 

  • cebula
  • 4 dag tłuszczu
  • 4 dag mąki
  • 2 dag cukru
  • wywar z mięsa
  • sól, ocet
  • 50 ml śmietany

 

Sposób przygotowania:

Sos cebulowy wg Danuty
Z tłuszczu i mąki sporządzamy jasną zasmażkę, dodajemy cukier jedną cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Po kilku minutach duszenia, rozrzedzamy wywarem z mięsa i gotujemy jeszcze około 20 minut. Solimy lekko do smaku , zakwaszamy octem i przecieramy przez sitko. Na końcu zaprawiamy śmietaną.

Tagi:

mięso