mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sos chrzanowy austryjacki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aksamitny sos chrzanowy z jabłkową nutą

Sos chrzanowy austryjacki

Składniki:

Sos chrzanowy austryjacki

 

  • 1/2 grubego korzenia chrzanu
  • kwaskowate jabłko
  • 2 łyżki octu z jabłek
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 1/2 szklanki (125 ml) kremowej zimnej śmietanki

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy austryjacki
Chrzan myje i obieram. Ścieram go na tarce na drobnych oczkach i mieszam z łyżką octu z jabłek. Jabłko myje, obieram ze skórki i ścieram na tej samej tarce (na małych oczkach). Polewam starte jabłka resztą octu jabłkowego. Mieszam razem starty chrzan, starte jabłko i musztardę. Dodaje pół łyżeczki cukru i sól do smaku. Śmietankę ubijam na sztywno i mieszam z chrzanem. Wstawiam do lodówki do schłodzenia na około poł godziny.
Sos doskonale sprawdzi się na Święta Wielkanocne, ale nie tylko. Pasuje ten sos do wedlin i mięs na zimno, a także do karpia w galarecie i pieczeni mięsnych.