Sposób przygotowania:
Sos chrzanowy austryjacki
Chrzan myje i obieram. Ścieram go na tarce na drobnych oczkach i mieszam z łyżką octu z jabłek. Jabłko myje, obieram ze skórki i ścieram na tej samej tarce (na małych oczkach). Polewam starte jabłka resztą octu jabłkowego. Mieszam razem starty chrzan, starte jabłko i musztardę. Dodaje pół łyżeczki cukru i sól do smaku. Śmietankę ubijam na sztywno i mieszam z chrzanem. Wstawiam do lodówki do schłodzenia na około poł godziny.
Sos doskonale sprawdzi się na Święta Wielkanocne, ale nie tylko. Pasuje ten sos do wedlin i mięs na zimno, a także do karpia w galarecie i pieczeni mięsnych.
Sos doskonale sprawdzi się na Święta Wielkanocne, ale nie tylko. Pasuje ten sos do wedlin i mięs na zimno, a także do karpia w galarecie i pieczeni mięsnych.