Sposób przygotowania:
Tarty chrzan ze śmietanąChrzan
![Tarty chrzan ze śmietaną Tarty chrzan ze śmietaną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarty-chrzan-ze-smietana-564285.jpg)
Korzenie chrzanu dokładnie odbieramy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do misy robota.
Tarcie
![Tarty chrzan ze śmietaną Tarty chrzan ze śmietaną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarty-chrzan-ze-smietana-564286.jpg)
Korzenie bardzo dokładnie rozdrabniamy na największej mocy robota. Dolewamy wrzątek i po chwili jeszcze raz rozdrabniamy przez kilka minut.
Pozostawiamy do odparowania
Dodatki
![Tarty chrzan ze śmietaną Tarty chrzan ze śmietaną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarty-chrzan-ze-smietana-564287.jpg)
Do utartego chrzanu dodajemy ocet, sól i cukier. Dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej, przekładamy w słoiki.
Do podania, dodajemy też gęstą śmietanę i mieszamy.
Słoiki
![Tarty chrzan ze śmietaną Tarty chrzan ze śmietaną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarty-chrzan-ze-smietana-564288.jpg)
Chrzan przekładamy do słoiczków, dość dokładnie go dociskając. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce.