WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Tarty chrzan ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo ostry, domowy, tarty korzeń chrzanu. Idealny pikantne dodatek do kanapek i oczywiście buraczków.

Tarty chrzan ze śmietaną

Składniki:

Tarty chrzan ze śmietaną

 

  • ok 600 g korzeni chrzanu
  • 4 łyżki octu
  • 1/3 szkl wrzącej wody
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo 2-3 łyżki gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Tarty chrzan ze śmietaną

Chrzan

Tarty chrzan ze śmietaną
Chrzan najlepiej umierać w robocie multifunkcyjnym.

Korzenie chrzanu dokładnie odbieramy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do misy robota.

Tarcie

Tarty chrzan ze śmietaną
Utarty chrzan bardzo podrażnia oczy, trzeba uważać przy mieszaniu.

Korzenie bardzo dokładnie rozdrabniamy na największej mocy robota. Dolewamy wrzątek i po chwili jeszcze raz rozdrabniamy przez kilka minut.

Pozostawiamy do odparowania

Dodatki

Tarty chrzan ze śmietaną
Do chrzanu dodajemy gęstą śmietanę i przyprawy.

Do utartego chrzanu dodajemy ocet, sól i cukier. Dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej, przekładamy w słoiki.

Do podania, dodajemy też gęstą śmietanę i mieszamy.

Słoiki

Tarty chrzan ze śmietaną
Chrzan bez śmietany może stać do kilku miesięcy.

Chrzan przekładamy do słoiczków, dość dokładnie go dociskając. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce.