Sposób przygotowania:
Gotowana wołowina z chrzanem ( Tafelspitz )
► Kości na zupę włóżyć do dużego garnka z wodą i zagotować, woda powinna całkowicie przykryć kości. Następnie kości wlać na sito i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Cebulę opiec na suchej patelni i włożyć do garnka wypełnionego 3 litrami osolonej wody, dodać liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu i kośći. Ponownie zagotować.
► Następnie włożyć umytą wołowinę i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, zbierając pianę z wierzchu. Następnie do wołowiny dorzucić pietruszkę, seler, marchewkę, por i gotować odkrytą przez 2,5 godziny, na bardzo wolnym ogniu ( mocny wywar powinien się gotować przezo koło 3 godziny ). Wołowinę wyjąć z wywaru i pokroić poprzek włókien na plastry o grubości do 2 cm. Wywar przecedzić przez sito do czystego garnka i zachować go.
► Sos chrzanowy: masło roztopić w rondelku i posypać mąką, wlać wywar i wymieszać z chrzanem. Sos pozostawić na 5 minut i doprawić solą i pieprzem. W zależności od smaku, sos można również uszlachetnić odrobiną śmietany i zagotować.
► Następnie włożyć umytą wołowinę i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, zbierając pianę z wierzchu. Następnie do wołowiny dorzucić pietruszkę, seler, marchewkę, por i gotować odkrytą przez 2,5 godziny, na bardzo wolnym ogniu ( mocny wywar powinien się gotować przezo koło 3 godziny ). Wołowinę wyjąć z wywaru i pokroić poprzek włókien na plastry o grubości do 2 cm. Wywar przecedzić przez sito do czystego garnka i zachować go.
► Sos chrzanowy: masło roztopić w rondelku i posypać mąką, wlać wywar i wymieszać z chrzanem. Sos pozostawić na 5 minut i doprawić solą i pieprzem. W zależności od smaku, sos można również uszlachetnić odrobiną śmietany i zagotować.