Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Gotowana wołowina z chrzanem ( Tafelspitz )

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tafelspitz z chrzanem to tradycyjne danie austriackie - zamiast świeżego chrzanu można również użyć ze słoika.

Gotowana wołowina z chrzanem ( Tafelspitz ) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gotowana wołowina z chrzanem ( Tafelspitz )

 

  • 1 kg. mięsa wołowego (Tafelspitz)
  • 500 g. kości na zupę (wołowe)
  • pietruszka (korzeń / pokroić w kostkę)
  • seler (korzeń / pokroić w kostkę)
  • marchewka (pokroić w plastry)
  • 1 por (pokroić w plastry)
  • 1 cebula (przepołowić)
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka pieprzu (czarny / ziarna)
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 2 łyżki soli

 

  • SOS CHRZANOWY
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 700 ml wywaru
  • śmietanowy chrzan (4 łyżki)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Gotowana wołowina z chrzanem ( Tafelspitz )
► Kości na zupę włóżyć do dużego garnka z wodą i zagotować, woda powinna całkowicie przykryć kości. Następnie kości wlać na sito i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Cebulę opiec na suchej patelni i włożyć do garnka wypełnionego 3 litrami osolonej wody, dodać liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu i kośći. Ponownie zagotować.

► Następnie włożyć umytą wołowinę i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu, zbierając pianę z wierzchu. Następnie do wołowiny dorzucić pietruszkę, seler, marchewkę, por i gotować odkrytą przez 2,5 godziny, na bardzo wolnym ogniu ( mocny wywar powinien się gotować przezo koło 3 godziny ). Wołowinę wyjąć z wywaru i pokroić poprzek włókien na plastry o grubości do 2 cm. Wywar przecedzić przez sito do czystego garnka i zachować go.

► Sos chrzanowy: masło roztopić w rondelku i posypać mąką, wlać wywar i wymieszać z chrzanem. Sos pozostawić na 5 minut i doprawić solą i pieprzem. W zależności od smaku, sos można również uszlachetnić odrobiną śmietany i zagotować.
Gotowana wołowina z chrzanem ( Tafelspitz )
Wołowinę wyjąć z wywaru i pokroić poprzek włókien na plastry o grubości do 2 cm.
Gotowana wołowina z chrzanem ( Tafelspitz )
Do garnka wypełnionego osoloną wodą włożyć, opieczoną cebulę, dodać liść laurowy, goździki, ziarna pieprzu, kośći i zagotować.
Gotowana wołowina z chrzanem ( Tafelspitz )
Na drugie danie z wołowiny do gotowania wybiera się mięso wysokiej jakości.