Chrzan to długi, szorstki i zwężający się korzeń posiadający pierścienie. Jest jednym z najbardziej gorzkich ziół. Sprzedaje się go w postaci świeżej, tartej, suszonej, łuskanej oraz w proszku (w tej formie jest najbardziej cierpki w smaku).

Jak przygotować chrzan i go przechowywać?

Świeży chrzan można przechowywać przez kilka tygodni zarówno w lodówce, jak i w szufladzie na warzywa. Trzeba jednak pamiętać, aby umyć w wodzie jego korzeń oraz odciąć mu trzon (nie nadaje się do jedzenia). Chrzan starty należy przechowywać w occie lub mrożąc go w szczelnym opakowaniu. W postaci sproszkowanej odzyskuje swój smak poprzez zmieszanie go z wodą.

Zastosowanie chrzanu

Chrzan idealnie łączy się z daniami bogatymi w tłuszcz. Najczęściej wykorzystywany jest do przygotowywania sosu chrzanowego. Robi się go, mieszając starty korzeń z cukrem i octem. Chrzan jako sos świetnie komponuje się z wędlinami, jajkami, serami i rybami, dlatego jest nieodłącznym dodatkiem na świątecznych stołach. Zupa chrzanowa aromatyczna i sycąca to dobry zamiennik dla popularnych zup wielkanocnych takich jak barszcz biały czy żurek. Z chrzanu można przygotować masło i polewę. Polewa chrzanowa znakomicie uzupełnia smak świeżych ziemniaków, zaś masło chrzanowe idealnie nadaje się do grillowanych mięs i ryb.  Chrzan podawany na gorąco traci swój cierpki smak i staje się łagodny. Japońska jego odmiana o nazwie wasabi, stosowana jest jako jeden z elementów sushi.

Właściwości chrzanu

Chrzan zawiera dużo witaminy C (ma jej więcej niż niektóre cytrusy), działa moczopędnie i antyseptycznie. Dodatkowo wspomaga układ pokarmowy poprzez pobudzanie wydzielania soków żołądkowych. Chrzan używany jest również do leczenia bólów reumatycznych, obrzęków i odmrożeń.
Ozorki w sosie chrzanowym

Ozorki w sosie chrzanowym

Ozorki w sosie chrzanowym robi się z wieprzowiny lub wołowiny. Ozorki wieprzowe lub wołowe gotuje się w garnku z wodą i przyprawami, aż będą miękkie. Mięso kroi się na mniejsze kawałki i zalewa sosem przygotowanym z chrzanu, mąki, śmietany, bulionu mięsnego oraz soli i pieprzu. Wszystkie składniki miesza się delikatnie ze sobą i podgrzewa. Danie można podawać z ziemniakami z wody lub kaszą gryczaną oraz surówką, np. z marchewki, jabłka i pietruszki. Mięso polane sosem na talerzu można posypać posiekanym drobno koperkiem.

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa, nazywana chrzanówką, może być podana zamiast tradycyjnego żuru wielkanocnego. Nieodłącznym elementem zupy z chrzanem jest biała kiełbasa i jajka na twardo. Chrzanówka ma ostry i lekko kwaśny smak. Mocny aromat zupy dobrze wkomponuje się w świąteczne menu. Do zupy można wykorzystać gotowy chrzan ze słoika lub świeży korzeń, starty na tarze o małych oczkach.

Sałatka chrzanowa

Sałatka chrzanowa

Sałatka chrzanowa doskonale pobudza apetyt i świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięs, zarówno na kanapce, jak i do obiadu. Chrzan nadaje charakterystyczny intensywny aromat, a dodanie kukurydzy i jabłka sprawia, że potrawa nabiera delikatnie słodkiego smaku. Aby nadać sałatce niepowtarzalności i wykwintności, warto dodać orzechy włoskie lub laskowe.

Wasabi

Wasabi

Wasabi, nazywane też chrzanem japońskim, to roślina o bardzo ostrym smaku i zapachu. Jest to jedna z najbardziej cenionych przypraw w Japonii. Wasabi jest nieodłącznym dodatkiem do sushi i podaje się je w osobnym naczyniu. Zieloną pastę nakłada się na ryż lub surową rybę. Wasabi oczyszcza kubki smakowe przed zjedzeniem kolejnego kawałka sushi. Pastę można dodać do wędlin, jajek na twardo, ryb oraz pieczonych mięs, np. drobiu, schabu.

Ćwikła

Ćwikła

Ćwikła to połączenie startych ugotowanych buraków i startego chrzanu. Doprawiana jest cukrem, octem i solą. Do ćwikły dodane mogą być też: sok z cytryny, starte winne jabłka lub wytrawne wino. Jest doskonałym dodatkiem do kiełbas i wędlin (szczególnie wędzonych), pieczonych mięs i jajek na twardo. Często gości na stole podczas świat wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Dzięki konserwacji octem może być przechowywana przez dłuższy czas w słoiku.

Pulpety w sosie chrzanowym

Pulpety w sosie chrzanowym

Sos chrzanowy do pulpetów jest dodatkiem, który wyśmienicie podkreśla smak dania. Z chrzanem doskonale komponują się zarówno pulpety rybne, wołowe, drobiowe, wieprzowe jak i warzywne np. marchewkowe. Przygotowując sos, można użyć chrzanu ze słoiczka lub samodzielnie zetrzeć korzeń rośliny na tarce. Bardzo ważne jest, by monitorować ostrość sosu, szczególnie gdy posiłek będą jadły również dzieci. Warto przyrządzić też sos chrzanowo-musztardowy lub chrzanowo-porowy.

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy na ciepło jest idealny do mięsa, np. karkówki, kurczaka lub ozorów wołowych. Na zimno można go podać do jajek na twardo, pieczeni, kiełbas, ryb, pasztetów, a także sałatek. Tradycyjny sos przygotowuje się ze startego korzenia chrzanu albo gotowego – ze słoika. Chrzan łączy się z masłem, mąką, kwaśną śmietaną i wywarem warzywnym. Sos doprawia się do smaku solą oraz cukrem.

Polecane przepisy do kategorii Chrzan

Znaleźliśmy 186 przepisów w kategorii Chrzan

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Syrop chrzanowy

Syrop chrzanowy

iskierka.ag iskierka.ag

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: