marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sos chrzanowy na zielono.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka ugotować,ostudzić,obrać ze skorupek i białek,a żółtka rozgnieść i zmieszać z resztą składników.Doprawić i podawać do jaj faszerowanych

Sos chrzanowy na zielono.

Składniki:

Sos chrzanowy na zielono.

 

  • 4 ugotowane żółtka,
  • kartonik śmietanki 36%,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek rzeżuchy,a nawet donica,
  • 5-6 łyżeczek ostrego chrzanu lub łagodnego z dodatkiem soku z cytryny,
  • łyżeczka soli,
  • pieprz cytrynowy lub ziołowy.

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowy na zielono.
Jajka gotować z 10 min.,potem ostudzić po kranem zimnej wody,obrać ze skorupek,a następnie z białek.Kulki żółtek dać do średniej miski i rozgnieść widelcem,dodać z 5-6 łyżeczek chrzanu ostrego lub łagodnego cytrynowego,zalać śmietanką i mieszać nadal widelcem,wkroić duży pęczek umytego,osuszonego wcześniej szczypiorku oraz dużej ilości rzeżuchy,skropić sokiem z cytryny,jeśli chrzan dodany jest na ostro,łyżeczkę soli i pieprzu cytrynowego lub ziołowego na wzmocnienie smaku.Wymieszać sos i przelać do półmiska lub sosjerki i podawać do faszerowanych jaj,a nawet do pasztetu z jajem i kanapek.