Sposób przygotowania:
Sos chrzanowy- podstawowy
Do garnuszka o grubym dnie wlać olej i dołożyć masło. Podgrzewać aż masło się rozpuści ale nie zrumieni. Zasypać tłuszcz mąką - wymieszać . Zalać zasmażkę wywarem z gotowania i śmietanką i dokładnie wymieszać. Podgrzewać aż zrobi się kremowy sos. Dodać chrzan - wymieszać. Doprawić do smaku solą i cukrem. * Jeśli chodzi o wywar na jakim robimy sos chrzanowy to oczywiście zależy to od tego do czego go robimy . Możemy wykorzystać : - rosół lub bulion z gotowania kurczaka -wywar mięsno- warzywny ( czysty) na zupę - wywary z gotowania pulpetów ( drobiowych , z mielonego mieszanego, rybnych) -wywar z gotowania warzyw ( np. kalafiora) - lub ostatecznie kostki bulionowej jeśli nie mamy żadnego gotowego wywaru w zapasie a chcemy mieć sos