fiocchi

fiocchi

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Sos cytrynowy do pstrąga

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybki, smaczny sos o wyrazistym smaku - nada charakter i apetyczny wygląd każdej rybie.

Sos cytrynowy do pstrąga

Składniki:

Sos cytrynowy do pstrąga

 

Sposób przygotowania:

Sos cytrynowy do pstrąga
Masło topimy w rondlu, dodajemy mąkę i grzejemy chwilę, cały czas energicznie mieszając. Do powstałej w ten sposób zasmażki wlewamy bulion (moze być z kostki), doprowadzamy do wrzenia, aby sos zgęstniał. Wlewamy sok z cytryny, dosypujemy szafran. (wystarczy mała szczypta; w razie braku szafranu moze byc dobrej jakości kurkuma) Kiedy sos zabarwi się na intensywny żółty kolor, dodajemy drobniutko posiekany koperek.
Przyprawiamy do smaku, konsystencje można zmieni ć dodając odpowiednio wodę lub rozprowadzoną w niej mąkę.
Buon appetito!