tomekw

tomekw

Kucharz
[Przepisów: 6]

Sos czosnkowy na ostro

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos szczególnie polecam do frytek, różnych mięs - ogólnie fani znajdą dla niego szerokie zastosowanie.

Sos czosnkowy na ostro

Składniki:

Sos czosnkowy na ostro

 

  • 3 łyżki majonezu (najlepiej Winiary albo Hellmans)
  • 3 łyżki śmietany
  • 3-4 sprasowane ząbki czosnku LUB 1-2 kostki "Czosnek KNORR"
  • około 2 szczypt ostrej papryki lub pół kostki "Ostre papryczki KNORR"
  • odrobina cukru i parę kropel cytryny

Sposób przygotowania:

Sos czosnkowy na ostro
Sos szczególnie polecam do frytek, różnych mięs - ogólnie fani znajdą dla niego szerokie zastosowanie. Sos ogólnie robiłem zawsze ze świezo prasowanego czosnku itd, ale dzisiaj wyszedł mi całkiem ciekawy z kostek przypraw Knorr'a. Generalnie przepis należy do banalnych: wszystko mieszamy w kubku, proporcję można dowolnie zmieniać, zależy kto jaki sos chce uzyskać. W każdym razie na koniec powinien mieć gęstą konsystencję i smak taki, jak lubimy. Nie zapominajmy o cukrze - naprawdę poprawia smak sosu i wg mnie jest niezbędny. Na koniec kubek z sosem najlepiej włożyć do lodówki na chociaż 30 minut, chociaż wiadomo, że im dłużej - tym lepiej. Jak sos się przegryzie, jest gotowy do spożycia :). Idealny jako dip, sos do frytek itd.