Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sos do pieczeni z nutką imbiru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sos jest łatwy i szybki do przygotowania.

Sos do pieczeni z nutką imbiru

Składniki:

Sos do pieczeni z nutką imbiru

 

  • 1 bulionetka pieczeniowa
  • 2/3 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta imbiru
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sos do pieczeni z nutką imbiru
Na patelni rozgrzać olej, dodać mąkę i bardzo drobno posiekaną cebulę, podsmażyć. Do rondelka wlać wino i gotować do momentu odparowania połowy płynu. Następnie wlać 1 szkl wody, dodać bulionetkę, musztardę i gotować około 10 minut. Sos połączyć z usmażoną cebulą, gotować około 2-3 minuty. Przyprawić do smaku szczyptą świeżego imbiru, pieprzem i solą.( Do sosu można dodać łyżkę śmietanki)