Koga™

Koga™

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Sos do potrawki z kurczaka.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pysz sos słodko kwaśny. Najlepszy jako dodatek do ryżu i kurczaka ugotowanego na rosole.

Sos do potrawki z kurczaka.

Składniki:

Sos do potrawki z kurczaka.

 

  • 1/2 kostki masła naturalnego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szkl. ZIMNEJ wody
  • rosół lub bulion z kurczaka
  • garść rodzynek (wcześniej namoczonych)
  • cytryna lyb kwasek cytrynowy (ilość według uznania byle było czuć)
  • cukier
  • sól
  • 2-3 żółtek
  • śmietana

Sposób przygotowania:

Sos do potrawki z kurczaka.
Tłuszcz rozpuścić z mąką. (nie zrumieniać) Dodać zimnej wody. Dolać rosołu, dołożyć rodzynki, cytryne, cukier, sół. Całość zagotować. Na koniec osobno 2-3 żółtka rozprowadzić z odrobiną wody. Odstawić potrawke z ognia i wlać żółtka dodać śmietane, wszystko dobrze wymieszać. Przed podaniem można podgżać.

Podobno zamias rodzynek można dodać banany, lecz tego niepróbowałam.