Sposób przygotowania:
sos do sałaty 3
Zawsze przygotowuje go w czystym słoiku o pojemności 1 litra ,wystarcza na 3 razy przechowywany w lodówce. 1.do słoika wlewam wodę około 5 łyżek stołowych , może być lekko ciepła. 2.Dodaję 1/2 łyżki stołowej soli morskiej i 1/2 łyżki stołowej cukru . 3.Dodaję świeżo ukręcony pieprz - 1/3 łyżeczki do herbaty. 4.Wyciskam sok z jednej cytryny 5.Przeciskam 3-4 ząbków czosnku 6.Dolewam olej kujawski do 3/4 wysokości słoika , zakręcam słoik i silnie nim potrząsam , aż kolor zmieni się na biały. I gotowe . Wkładam do lodówki i przygotowuje mix salad , który polewam tym sosem . Proporcje soli , cukru i czosnku można dobierać do własnego smaku.