Agutia

Agutia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 32]

sos do spagetti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, tanie, idealne jako sos spagetti, jednak sezonowe, bo tak dobrze smakuje tylko ze świeżych pomidorów

sos do spagetti

Składniki:

sos do spagetti

 

  • 3 pomidory
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • suszona bazylia
  • ostra papryka lub chili(w proszku)
  • 2 łyżki oleju
  • koncentrat pomidorowy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

sos do spagetti
Na patelnie wlewamy olej, wcześniej obieramy pomidory ze skóry, kroimy drobno i wrzucamy na gorący olej, mieszamy i smażymy na mniejszym ogniu do momentu aż się "rozwalą" następnie wrzucamy mięso, i smażymy je wraz z pomidorami co chwilę mieszając. Gdy mięso się podsmaży dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, solimy odrobinkę, i smażymy. Gdy już mięso będzie gotowe dajemy koncentrat (ilość zależy od upodobań) ja daję pół słoiczka, mieszamy z mięsem a na koniec dodajemy gotowaną wodę, na koniec do smaku paprykę lub chili oraz dużo bazylii :) można dodać trochę mąki, aby było gęstsze(trochę gorącego sosu i pół łyżki mąki, rozprowadzić w kubeczki i do sosu)

Tagi:

mięso