kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Sos fistaszkowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos można podawać zarówno na ciepło i jak i zimno.

Sos fistaszkowy.

Składniki:

Sos fistaszkowy.

 

  • 1 szklanka orzeszków ziemnych bez skorupek
  • pół kostki masła
  • 2 stołowe łyżki octu balsamicznego
  • pół szklanki kremówki
  • pół małej łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Sos fistaszkowy.
Najlepsze do tego sosu są orzeszki ziemne w łupinach.Kupione w puszce są solone i nie nadają się do sosu.Orzeszki wsypujemy do miksera,dodajemy pokrojone pół kostki masła i całość miksujemy. Zmiksowane orzeszki przekładamy do garnka.Podgrzewając na małym ogniu dodajemy 2 stołowe łyżki octu balsamicznego i pół małej łyżeczki pieprzu.Składnik mieszamy.Doprowadzić do wrzenia.Po zagotowaniu sos zdejmujemy z garnka i dodajemy 2 stołowe łyżki gęstej śmietany.Wymieszać składniki.

Tagi:

beza bezy