Malgosia

Malgosia

Szef Kuchni
[Przepisów: 95]

Sos grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Sos grzybowy pasuje do bardzo wielu potraw, mącznych i mięsnych.

Sos grzybowy

Składniki:

Sos grzybowy

 

  • 2 porcje:
  • 20 dag grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 łyżeczka mąki
  • 100 ml śmietany lub śmietanki
  • wywar z kości lub woda
  • sól i pieprz lub majeranek

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy
Grzyby pokroić w cienkie plastry i smażyć na oleju, dodać posiekaną pietruszkę, startą cebulę, sól i pieprz (majeranek), oprószyć mąką i zalać wywarem z kości (wodą). Gotować, aby odparować nieco wody, przed podaniem zmieszać ze śmietanką

Tagi:

grzyby