Sposób przygotowania:
Sos jabłkowy
Jabłka dokładnie umyć, obrać, przekroić na pół, żeby usunąć znajdujące się w środku gniazda nasionek, a w następnej kolejności zalać je gorącą, przegotowaną wodą. Jabłka ugotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito. DO startych jabłek dodać cukier i bardzo dobrze wymieszać. Jabłka pokropić sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i ponownie dokładnie wymieszać. Do mąki ziemniaczanej dodać kilka łyżeczek wody i wymieszać. Mąkę dodać do zmielonych jabłek. Wszystkie składniki zagotować razem. Sos jabłkowy ostudzić, a następnie przelać do słoiczka i bardzo dokładnie zakręcić. Sos jabłkowy można podawać jako własnej roboty polewę do deserów. Sos jabłkowy bardzo fajnie smakuje z lodami albo serkiem homogenizowanym. Smacznego!