paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Sos jabłkowy z % i chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

przepis na sos idealny do pasztetów

Sos jabłkowy z % i chrzanem

Składniki:

Sos jabłkowy z % i chrzanem

 

  • 40 dag jabłek najlepiej z kompotu
  • 1/2 szkl białego wina wytrawnego
  • 1,5 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Sos jabłkowy z % i chrzanem
Jabłka jeśli są ze skórką obieramy. Dzielimy je na 8 pozbywamy się nasion. Wkładamy je do garnka o grubym spodzie. Przelewamy do nich wino i całość gotujemy do momentu aż jabłka staną się miękkie(20min). Gdy jabłka już ostygną przecieramy przez sito o drobnych oczkach. Masę jabłkową łączymy za pomocą łyżki z chrzanem i majonezem. Dokładnie mieszamy. Na koniec do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem