kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 748]

Sos jogurtowo-czosnkowy do surówek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smaczny i tani sos jogurtowy,który pasuje do różnych surówek i sałatek. Można go zrobić w kilka minut.

Sos jogurtowo-czosnkowy do surówek

Składniki:

Sos jogurtowo-czosnkowy do surówek

 

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej cebulki
  • 1 łyżka oleju
  • sól-duża szczypta
  • pieprz-duża szczypta

Sposób przygotowania:

Sos jogurtowo-czosnkowy do surówek
Jogurt przekładamy z kubeczka plastikowego do miseczki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek również obieramy z łusek i kroimy w drobną kosteczkę.

Pokrojoną cebulę i czosnek dodajemy do jogurtu,mieszamy.

Przyprawiamy solą i pieprzem,dolewamy olej i bardzo dokładnie mieszamy.

Odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut aby smaki się przegryzły.