cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sos jogurtowo-czosnkowy z ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Orzeźwiający, pikantny i pyszny sosik do mięsa i wędlin

Sos jogurtowo-czosnkowy z ogórkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos jogurtowo-czosnkowy z ogórkiem

 

  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g serka homogenizowanego
  • 1 średniej wielkości świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1/4 łyżeczki / lub mniej/ suszonych płatków chilli
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos jogurtowo-czosnkowy z ogórkiem
W szklanej miseczcepołączyć jogurt z serkiem, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, umyty szczypiorek i koperek drobno posiekać .Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć miąższ i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do utartego serka z jogurtem dodać ogórek, szczypiorek, koperek ,płatki chilli i dokładnie wymieszać. Gotowy sos dobrze schłodzić.Podawać do wędlin i dań mięsnych.
Sos jogurtowo-czosnkowy z ogórkiem
Ogórek obrać przeciąć wzdłuż wydrążyć miąższ i zetrzeć na tarce.
Sos jogurtowo-czosnkowy z ogórkiem
Jogurt połączyć z serkiem i pozostałymi składnikami sosu.

Tagi:

ogórki