Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sos kalifornijski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać do pieczonych mięs i makaronu.

Sos kalifornijski

Składniki:

Sos kalifornijski

 

  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 100 ml octu z białego wina
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos kalifornijski
Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Olej wymieszać z sokiem pomidorowym i octem winnym. Dodać rozdrobnione warzywa i przyprawy. Dusić na wolnym ogniu ok 10 min. Przetrzeć przez sito.

Tagi:

przyprawy sosy