halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Sos majonezowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nie ma to jak własnej roboty sos majonezowy, smaczny, świeży.

Sos majonezowy

Składniki:

Sos majonezowy

 

  • oliwa 1 szklanka
  • żółtka 2 sztuki
  • musztarda 4 łyżki
  • sok z cytryny 4 łyżki
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos majonezowy
Wszystkie składniki ogrzewamy do temperatury pokojowej. Żółtka i 2 szczypty soli, musztardę wkładamy do salaterki i ucieramy , wlewamy cienkim strumieniem oliwę . Gdy sos zaczyna gęstnieć doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny , ciągle ucierając.Dodanie w czasie ucierania łyżeczki przegotowanej wody w temperaturze pokojowej zapobiega zwarzeniu się sosu.