cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Sos majonezowy z surowych żółtek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

zimny sos niegotowany

Sos majonezowy z surowych żółtek

Składniki:

Sos majonezowy z surowych żółtek

 

  • 4 żółtka,
  • sok z 2 cytryn,
  • szklanka dobrej oliwy,
  • sól, pieprz, cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos majonezowy z surowych żółtek

Do porcelanowej miski wbijać po jednym żółtku, dodając po kilka kropel oliwy, ubijając nieustannie trzepaczką. Po trochu dodawać także soku z cytryny, aby zapobiec zwarzeniu się żółtek. Pod koniec posolić, popieprzyć i osłodzić do smaku.