pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Mandarynkowy zawrót głowy

Sos mandarynkowy do drobiu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

słodko-kwaśny sos idealny do drobiu smażonego jak i pieczonego

Sos mandarynkowy do drobiu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos mandarynkowy do drobiu

 

  • mandarynki 5 sztuk
  • cukier brązowy do smaku
  • ocet balsamiczny 1 łyżeczka
  • skórka z cytryny 2 szczypty

Sposób przygotowania:

Sos mandarynkowy do drobiu
Mandarynki obieramy ze skórek, a następnie z błonek. Wybrany miąższ bez miksujemy z dodatkiem cukru brązowego (moje mandarynki były dość kwaśne jednak jeśli mamy słodsze okazy cukier można pominąć). Tak przygotowany sok wlewamy do odlanego wcześniej tłuszczu ze smażenia mięsa (jeśli nie mamy takiego tłuszczu dodajemy 1 łyżkę masła). Sos gotujemy kilka minut dodając jeszcze startą skórkę cytryny. Gdy sos zgęstnieje dolewamy octu balsamicznego i gotowe. Smacznego.
Sos mandarynkowy do drobiu
Obrane mandarynki miksujemy wraz z cukrem
Sos mandarynkowy do drobiu
Dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu, potem dodając startą skórkę cytryny