Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos marchewkowy albo-albo ( imbir albo chrzan)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Genialnie prosty- wyjątkowo dekoracyjny i na dodatek smaczny.Pięknie się prezentuje na stole i pasuje do wielu potraw

Sos marchewkowy albo-albo ( imbir albo chrzan) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos marchewkowy albo-albo ( imbir albo chrzan)

 

  • 2 duże marchewki z rosołu
  • 1/3 szklanki gorącego rosołu
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżeczka utartego świeżego imbiru ( lub 2 łyżki chrzanu tartego )
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos marchewkowy albo-albo ( imbir albo chrzan)
Rozpuścić w rosole masło. Zmiksować na krem rosół z marchewkami . Dodać tarty imbir lub chrzan ( ilość dopasowujemy do swojego gustu , robiąc sos albo łagodniejszym , albo ostrzejszym) Doprawić do smaku solą i cukrem. Sos podajemy do obranego z kości, skórek i chrząstek gotowanego mięsa z kurczaka ( z rosołu ). * Podobny sos możemy zrobić w wersji vege do kluseczek - wtedy zamiast rosołu używamy wywaru warzywnego w którym gotowały się marchewki. ** Można też robić podobny sos do ryb np. gotowanych na parze bazując na wywarze zebranym w dolnym garnku .
Sos marchewkowy albo-albo ( imbir albo chrzan)
Marchewki z rosołu zmiksować na krem w malakserze
Sos marchewkowy albo-albo ( imbir albo chrzan)
Utrzeć imbir ( jesli mam korzeniowy chrzan a użyjemy chrzanu to utrzeć chrzan)
Sos marchewkowy albo-albo ( imbir albo chrzan)
Podgrzać bulion = wrzucić masło i niech się rozpuści
Sos marchewkowy albo-albo ( imbir albo chrzan)
Wymieszac zmiksowaną marchew z rosołem i utartym imbirem