Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos z białych warzyw z imbirem lub chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Inspirowany ,,Marchewkowym sosem albo-albo ( imbir albo chrzan) " .Jeśli można zrobić dietetyczny sos z ugotowanej w rosole marchewki z dodatkiem imbiru lub chrzanu - to czemu nie z pozostałych warzyw z rosołu czyli selera i pietruszki

Sos z białych warzyw  z imbirem lub chrzanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z białych warzyw z imbirem lub chrzanem

 

  • 1 średnia pietruszka z rosołu
  • seler z rosołu ( objętości pietruszki)
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 1 czubata łyżeczka tartego świeżego imbiru lub 2 łyżki chrzanu tartego
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos z białych warzyw z imbirem lub chrzanem
Zmiksować na krem seler i pietruszkę z rosołem. Dodać tarty imbir lub chrzan i śmietankę. Doprawić do smaku solą i cukrem. Sos podawać do gotowanego mięsa z kurczaka , pulpetów. * Doskonały jest podobny sos do ryb gotowanych na parze bazując na wywarze zebranym w dolnym garnku wywarze i ugotowanych obok ryby kawałku selera i pietruszki.
Sos z białych warzyw  z imbirem lub chrzanem
Seler i pietruszkę ugotowane w rosole pokroić na mniejsze kawałki
Sos z białych warzyw  z imbirem lub chrzanem
Warzywa zmiksować w malakserze lub blenderem na gładką masę
Sos z białych warzyw  z imbirem lub chrzanem
Podgrzać przecedzony rosół - utrzeć imbir lub chrzan
Sos z białych warzyw  z imbirem lub chrzanem
Połączyć składniki sosu-masę warzywną-śmietankę-rosół i imbir lub chrzan- doprawić do smaku

Tagi:

tarta