Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Sos ziemniaczany do mięs :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Moja Babcia robiła dawno temu podobny sos .Nie zachował się przepis – to jest taka próba odtworzenia tamtego smaku.

Sos ziemniaczany do mięs :

Składniki:

Sos ziemniaczany do mięs :

 

  • 1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę ziemniaków
  • 1 szklanka bulionu ( warzywny, drobiowy – ostatecznie z kostki bulionowej )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 6 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka masła
  • sok cytrynowy do smaku
  • 4 łyżki pokrojonego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Sos ziemniaczany do mięs :
Ziemniaki zalać bulionem i śmietanką . Ugotować do miękkości . Zmiksować na gładko . pieczarki podsmażyć na maśle na rumiano. Włożyć odsączone z tłuszczu pieczarki do sosu . Doprawić do smaku sokiem z cytryny . Sos powinien mieć odpowiednią konsystencję .Gdyby był za gęsty można dolać śmietanki .
Na tłuszczu od smażenia pieczarek podgrzać mięso ( pieczone , gotowane ) podlewając 2 łyżkami wody .

Doskonale smakuje np. z gotowanym ozorkiem , wołowym sztukamięsem .
Można robić bez pieczarek – jest wtedy równie dobry.
Można też doprawić zamiast sokiem z cytryny odrobiną musztardy.

Tagi:

ziemniaki