Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zielony sos chrzanowy do jajek i mięs

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ku mojemu zdziwieniu sos robiony z chrzanu Wasabi jest delikatniejszy od zwykłego. Pasuje mi na Wielkanoc ze względu na kolorystykę .

Zielony sos chrzanowy do jajek i mięs

Składniki:

Zielony sos chrzanowy do jajek i mięs

 

  • 1 łyżka masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • chrzan Wasabi ( ja użyłam 2 płaskie łyżeczki )
  • cukier
  • sól
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Zielony sos chrzanowy do jajek i mięs
W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i rozmieszać. Po woli dolać śmietankę i mieszając doprowadzić do tego by sos się zagotował. Dodać chrzan, śmietanę .Na bardzo małym gazie ogrzewać .Doprawić solą , cukrem .Żółtka wymieszać z odrobiną sosu i wlać do reszty. Podgrzać mieszając .