KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Sos meksykański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny pikantny sos meksykański idealny do słoiczków. polecam!

Sos meksykański

Składniki:

Sos meksykański

 

  • 1 kilogram pomidorów (najlepiej malinówki)
  • pół kilograma cebuli
  • 5-6 dużych czerwonych papryk
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • szklanka octu
  • szklanka cukru
  • imbir mielony, papryka w proszku, papryka chili, pieprz, sól, cynamon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Sos meksykański
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoty kolor. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, paprykę umyć, obrać usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić. pomidory również drobniutko kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy na olej i doprawiamy przyprawami : sól, pieprz, ziele angielskie, goździki, cynamon, sproszkowany imbir i chili oraz gałką muszkatołową. Dusimy pod przykryciem mieszając raz na jakiś czas przez około 15 minut. Po tym czasie wsypujemy cukier i zalewamy octem a także dodajemy szczyptę soli. Zagotowujemy, po czym studzimy, miksujemy wszystkie składniki lub drobno rozgniatamy widelcem i rozlewamy do słoiczków. Smacznego!

Tagi:

przyprawy