jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Sos musztardowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sos na bazie bulionu i musztardy wzbogacony smakiem śmietany podawany na ciepło:)

Sos musztardowy

Składniki:

Sos musztardowy

 

  • 1 kostka rosołowa
  • 400 ml wody
  • ½ małego słoika musztardy dowolnej
  • 100 ml śmietany słodkiej 18%
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • około 4 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Sos musztardowy
Kostkę rosołową zagotować w 400 ml wody, a następnie dodać musztardę i mieszać, gotując na małym ogniu. Następnie 2 łyżeczki mąki rozmieszać z około 4 łyżkami wody, tak aby powstała masa gęstości kwaśnej śmietany, a potem wlać trochę wywaru z kostki rosołowej i musztardy, zamieszać i wszystko wlać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając. Kiedy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, wlać śmietanę i zamieszać.