marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sos orzechowy pikantny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Sporządzić bulion,zalać śmietanką,dodać pozostałe składniki w tym posiekane orzechy.Mieszać,aż sos zawrze.

Sos orzechowy pikantny

Składniki:

Sos orzechowy pikantny

 

  • 35 dag. utłuczonych lub posiekanych orzechów laskowych,
  • 350 ml.bulionu,
  • 350 ml.śmietanki,
  • 25 g.masła,
  • łyżka mąki,
  • szczypta ostrego pieprzu cayenne,
  • 3-4 listki laurowe.

Sposób przygotowania:

Sos orzechowy pikantny
Rozpuścić kostki bulionu w wodzie i rozmieszać.Masło stopić na patelni lub w rondlu, wlać bulion, dodać listki laurowe i mieszać na średnim ogniu. Zalać śmietanką, dodać łyżkę mąki oraz obrane i posiekane orzeszki laskowe lub inne jakie są w domu. Mieszać dalej sos, aż zawrze. Wyjąć z sosu liście laurowe łyżką dziurkowaną do kosza. Zestawić naczynie z sosem na bok, doprawić i przestudzić. Gotowy sos przelać do sosjerki i serwować do dań z makaronem.