reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Krem czekoladowo-orzechowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dość słodki, z wyraźną nutą orzechową, pyszny solo ale też pysznie smakuje w wafelkach i na pieczywie.

Krem czekoladowo-orzechowy

Składniki:

Krem czekoladowo-orzechowy

 

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 120 g orzechów laskowych
  • 160 ml mleka zwykłego
  • 1 łyżka mleka w proszku ( można ominąć)

Sposób przygotowania:

Krem czekoladowo-orzechowy

przygotowanie

Krem czekoladowo-orzechowy
orzechy mieszamy, bo nie mogą sie przypalić

Na suchej patelni podprażamy orzechy, mieszamy nie dopuszczając do przypalenia, a gdy łupinki zaczną w większości pękać przekładamy na ściereczkę i pocierając oczyszczamy orzechy.

Orzechy miksujemy na najwyższych obrotach- jak długo?

to zależy jak bardzo chcecie uzyskać gładki krem, ale drobinki są i tak wyczuwalne.

czekolada

Krem czekoladowo-orzechowy
czekoladę można zamieniać dowolnie w zależności jaką lubicie

Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy tylko do rozpuszczenia sie czekolady.

Czekoladę wlewamy do orzechów, miksujemy do połączenia się składników

Na końcu dodajemy mleko w proszku.

przechowywanie

Krem czekoladowo-orzechowy
krem trzymamy w lodówce i zjadamy do 2 tygodni, ale czy tyle wytrzyma??

Na początku masa jest rzadka dlatego, przelewamy do wyparzonych słoiczków i odstawiamy do wystygnięcia, a potem do lodówki do zastygnięcia