Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 801]

Pstrąg z sosem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączenie ryby i orzechów może wydawać się nieco ekstrawaganckie, ale zapewniam, że warto zaryzykować, bo smaki idealnie ze sobą współgrają tworząc pyszne i proste danie, polecam.

Pstrąg z sosem orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg z sosem orzechowym

 

  • 4 filety z pstrąga łososiowego lub łososia (każdy po 150-200 gram)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 papryczki chilli
  • Skorka z ½ limonki
  • 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry

 

  • Sos orzechowy:
  • ½ papryczki chilli
  • ½ łyżeczki imbiru startego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Skórka z ½ limonki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrąg z sosem orzechowym
Pstrąga myjemy, osuszamy. W miseczce łączymy sos sojowy z posiekaną papryczką chilli, kolendra i skórą z limonki.

Tak przygotowaną marynatą zalewamy pstrąga i odstawiamy go na minimum 30 minut aby się zamarynował.

Zamarynowanego pstrąga przekładamy na papier do pieczenia, zawijamy je jak cukierki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut.

W międzyczasie do rondelka wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy do niego masło orzechowe, papryczkę chilli, imbir, skórkę i sok z limonki i sos sojowy. Wszystko podgrzewamy.

Jeśli chcemy bardzo gładki sos możemy go zblendować. Zblendowany sos gotujemy około 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje a sos zgęstnieje.

Sos możemy doprawić do smaku sola i pieprzem. Upieczonego pstrąga serwujemy z sosem orzechowym i ryżem ugotowanym na sypko, smacznego :D
Pstrąg z sosem orzechowym
W miseczce łączymy sos sojowy z posiekaną papryczką chilli, kolendra i skórą z limonki.
Pstrąg z sosem orzechowym
Tak przygotowaną marynatą zalewamy pstrąga i odstawiamy go na minimum 30 minut aby się zamarynował.
Pstrąg z sosem orzechowym
Zamarynowanego pstrąga przekładamy na papier do pieczenia, zawijamy je jak cukierki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut.
Pstrąg z sosem orzechowym
W międzyczasie do rondelka wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy do niego masło orzechowe, papryczkę chilli, imbir, skórkę i sok z limonki i sos sojowy.