Sposób przygotowania:
Pstrąg z sosem orzechowym
Pstrąga myjemy, osuszamy. W miseczce łączymy sos sojowy z posiekaną papryczką chilli, kolendra i skórą z limonki.
Tak przygotowaną marynatą zalewamy pstrąga i odstawiamy go na minimum 30 minut aby się zamarynował.
Zamarynowanego pstrąga przekładamy na papier do pieczenia, zawijamy je jak cukierki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut.
W międzyczasie do rondelka wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy do niego masło orzechowe, papryczkę chilli, imbir, skórkę i sok z limonki i sos sojowy. Wszystko podgrzewamy.
Jeśli chcemy bardzo gładki sos możemy go zblendować. Zblendowany sos gotujemy około 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje a sos zgęstnieje.
Sos możemy doprawić do smaku sola i pieprzem. Upieczonego pstrąga serwujemy z sosem orzechowym i ryżem ugotowanym na sypko, smacznego :D
Tak przygotowaną marynatą zalewamy pstrąga i odstawiamy go na minimum 30 minut aby się zamarynował.
Zamarynowanego pstrąga przekładamy na papier do pieczenia, zawijamy je jak cukierki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut.
W międzyczasie do rondelka wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy do niego masło orzechowe, papryczkę chilli, imbir, skórkę i sok z limonki i sos sojowy. Wszystko podgrzewamy.
Jeśli chcemy bardzo gładki sos możemy go zblendować. Zblendowany sos gotujemy około 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje a sos zgęstnieje.
Sos możemy doprawić do smaku sola i pieprzem. Upieczonego pstrąga serwujemy z sosem orzechowym i ryżem ugotowanym na sypko, smacznego :D