BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Sos paprykowo - czosnkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj podaję przepis na smaczny sos paprykowo - czosnkowy. Sos polecam do różnego rodzaju wędlin, mięs z grilla ,a także do spaghetti i innych różnych potraw.

Sos paprykowo - czosnkowy

Składniki:

Sos paprykowo - czosnkowy

 

  • papryka czerwona 3 kg,
  • czosnek 3 główki,
  • cukier 500 g,
  • sól 3 łyżki,
  • ocet 1/2 szkl,
  • koncentrat pomidorowy 3 słoiczki po 200 g,
  • olej 1/2 szkl,
  • pieprz do smaku ale nie koniecznie,

Sposób przygotowania:

Sos paprykowo - czosnkowy
Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Ząbki czosnku obieramy z łupinek.

Oczyszczoną paprykę i czosnek przekręcamy przez maszynkę do mięsa, wkładamy do garnka i gotujemy około 20 minut, następnie dodajemy pozostałe składniki.

Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez następne 20 minut, po czym gorący przekładamy do czystych słoiczków, zamykamy szczelnie i obracamy do góry dnem, zostawiając do całkowitego wystygnięcia.

Tak przygotowany sos wykorzystujemy do różnego rodzaju wędlin, kanapek, potraw z grilla oraz do wielu innych dań.