Sposób przygotowania:
Pulpety ze schabu w sosie pomidorowo - śmietanowymETAP 1:
Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Dodać posiekanego pora. Jedną cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju i dodać do garnka. Wlać ok. 3/4l wody i wrzucić przyprawy: listek, ziele, sól, pieprz. Ugotować do miękkości i zblendować.
Mięso zmielić razem 0,5 cebuli w maszynce do mięsa. Dodać jajko, majonez, bułkę tartą, sól, pieprz i majeranek i wymieszać na jednolitą masę.
Z masy uformować pulpety i opanierować je w mące. Obsmażyć na oleju i wrzucić do sosu. Dodać koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku i dusić ok. 15-20 minut.
Dodać na koniec śmietankę i dusić jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawić na koniec.