WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 909]

Sos cebulowo - marchewkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos cebulowo - marchewkowy który można podawać do polewania pieczeni, ziemniaków czy klusek śląskich lub kopytek.

Sos cebulowo - marchewkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos cebulowo - marchewkowy

 

Sposób przygotowania:

Sos cebulowo - marchewkowy

ETAP 1:

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju wrzucić cebule i podsmażyć. Doprawić ją solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i papryką słodką w proszku. Wymieszać i jeszcze trochę podsmażyć.

Następnie przelać do naczynia i zblendować na gładkie pure.

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wrzucić do garnka. Wlać ok. 0,5-3/4szkl. wody. Dodać pure cebulowe, listek laurowy i ziele angielskie. Zagotować.

Gotować aż marchewka będzie miękka. Wyjąć listek i ziele i zblendować. Dodać łyżkę słodkiej śmietanki i wymieszać.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos przelać do sosjerki. Używać do polewania mięs, ziemniaków czy klusek.

Sos cebulowo - marchewkowy
Sos cebulowo - marchewkowy po przygotowaniu w garnku
Sos cebulowo - marchewkowy
Pure cebulowe i starta marchewka zalane wodą z przyprawami
Sos cebulowo - marchewkowy
Zmiksowana na pure cebula dodana do startej marchewki
Sos cebulowo - marchewkowy
Usmażona cebula z przyprawami zmiksowana na pure

Tagi:

sos