Sposób przygotowania:
Sos cebulowo - marchewkowyETAP 1:
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju wrzucić cebule i podsmażyć. Doprawić ją solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i papryką słodką w proszku. Wymieszać i jeszcze trochę podsmażyć.
Następnie przelać do naczynia i zblendować na gładkie pure.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wrzucić do garnka. Wlać ok. 0,5-3/4szkl. wody. Dodać pure cebulowe, listek laurowy i ziele angielskie. Zagotować.
Gotować aż marchewka będzie miękka. Wyjąć listek i ziele i zblendować. Dodać łyżkę słodkiej śmietanki i wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos przelać do sosjerki. Używać do polewania mięs, ziemniaków czy klusek.