aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Sos paprykowy na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos paprykowy na zimę- pyszny pikantny sosik na zapiekanki, pizzę i co kto chce z nim wypróbować. Polecam takie domowe przetwory!

Sos paprykowy na zimę

Składniki:

Sos paprykowy na zimę

 

Sposób przygotowania:

Sos paprykowy na zimę
Papryki oczyszczamy i mielimy przez maszynkę. Dodajemy do nich sól, cukier i olej, mieszamy i gotujemy na małym ogniu do 20 minut. Ściągamy z ognia i blendujemy. Dodajemy przecier pomidorowy, ocet, liść, ziele angielskie i rozgnieciony czosnek. Gotujemy jeszcze do 10 minut. Dajmy do słoików i pasteryzujemy 5 minut.