SUPERPRZEPIS

Lutenica – bułgarski sos paprykowy

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Lutenica – bułgarski sos paprykowy Więcej zdjęć (6)

Sezon na paprykę jeszcze trwa warto więc przygotować ten bułgarski sos, który jest idealnym dodatkiem do mięs, wędlin może także zastąpić ketchup na kanapkach :D

Składniki:

Lutenica – bułgarski sos paprykowy

 

Sposób przygotowania:

Lutenica – bułgarski sos paprykowy
Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, przekładamy do garnka i gotujemy 25 minut. Pomidory przecieramy przez sitko i ponownie przekładamy do garnka, dodajemy do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i gotujemy na niezbyt dużym ogniu.

Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka z lekko osoloną gorącą wodą i gotujemy 45 minut. Paprykę przecieramy przez sito i dodajemy do pomidorów.

Następnie wlewamy olej i gotujemy tak długo (u mnie jeszcze 45 minut), aż papryka i pomidory zgęstnieją.

Kiedy sos zgęstnieje dodajemy do niego posiekane drobno orzechy włoskie i gotujemy jeszcze 15 minut.

Następnie gorący sos przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, na wiech każdego słoiczka wlewamy 1 łyżkę oliwy i starannie zakręcamy.

Słoiki ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.



Inspiracja – Moje gotowanie 08/2016
Lutenica – bułgarski sos paprykowy
Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, przekładamy do garnka i gotujemy 45 minut.
Lutenica – bułgarski sos paprykowy
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka z lekko osoloną gorącą wodą i gotujemy 45 minut.
Lutenica – bułgarski sos paprykowy
Pomidory przecieramy przez sitko i ponownie przekładamy do garnka, dodajemy do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i gotujemy na niezbyt dużym ogniu.
Lutenica – bułgarski sos paprykowy
. Paprykę przecieramy przez sito i dodajemy do pomidorów. Następnie wlewamy olej i gotujemy tak długo (u mnie jeszcze 45 minut), aż papryka i pomidory zgęstnieją . Kiedy sos zgęstnieje dodajemy do niego posiekane drobno orzechy włoskie i gotujemy jeszcze 15 minut.
Lutenica – bułgarski sos paprykowy
Następnie gorący sos przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, na wiech każdego słoiczka wlewamy 1 łyżkę oliwy i starannie zakręcamy. Soki ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.