Sposób przygotowania:
Lutenica – bułgarski sos paprykowy
Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, przekładamy do garnka i gotujemy 25 minut. Pomidory przecieramy przez sitko i ponownie przekładamy do garnka, dodajemy do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i gotujemy na niezbyt dużym ogniu.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka z lekko osoloną gorącą wodą i gotujemy 45 minut. Paprykę przecieramy przez sito i dodajemy do pomidorów.
Następnie wlewamy olej i gotujemy tak długo (u mnie jeszcze 45 minut), aż papryka i pomidory zgęstnieją.
Kiedy sos zgęstnieje dodajemy do niego posiekane drobno orzechy włoskie i gotujemy jeszcze 15 minut.
Następnie gorący sos przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, na wiech każdego słoiczka wlewamy 1 łyżkę oliwy i starannie zakręcamy.
Słoiki ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Inspiracja – Moje gotowanie 08/2016
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka z lekko osoloną gorącą wodą i gotujemy 45 minut. Paprykę przecieramy przez sito i dodajemy do pomidorów.
Następnie wlewamy olej i gotujemy tak długo (u mnie jeszcze 45 minut), aż papryka i pomidory zgęstnieją.
Kiedy sos zgęstnieje dodajemy do niego posiekane drobno orzechy włoskie i gotujemy jeszcze 15 minut.
Następnie gorący sos przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, na wiech każdego słoiczka wlewamy 1 łyżkę oliwy i starannie zakręcamy.
Słoiki ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Inspiracja – Moje gotowanie 08/2016
SylaUla
smokii