kodziro

kodziro

Kucharz
[Przepisów: 13]

Sos paprykowo-pomidorowy (do gołąbków)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

sos pasuje znakomicie równie do gołąbków jak i golasów

Sos paprykowo-pomidorowy (do gołąbków)

Składniki:

Sos paprykowo-pomidorowy (do gołąbków)

 

  • 1 duża papryka
  • 1-2 cebule
  • masło do smażenia
  • woda
  • kostka bulionowa drobiowa
  • koncentrat pomidorowy pudliszki (ok pół słoika)
  • shake (woda,mąka)
  • przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, zioła prowensalskie, pieprz, papryka ostra)

Sposób przygotowania:

Sos paprykowo-pomidorowy (do gołąbków)
Cebule z papryką pokroić w grubszą kostkę i przysmażyć na "szkło" na rozgrzanym maśle. W garnku zagotować ok 1-1,5l wody, dodać kostkę bulionową i przyprawić, pogotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 min, dodać podsmażoną cebule z papryką i pogotować jeszcze ok 10 min. Do gotującego wywaru dodać koncentrat, dobrze wymieszać i chwile pogotować (ok 5 min) i na koniec w razie potrzeby zagęścić shakem. Polać sosem gołąbki lub golasy, dla mnie bomba!